ESPA 2014-2020 ESPA 2014-2020 ESPA 2014-2020
groups

Ζητήστε ραντεβού

FAQ
Cardioprolipsis Our Team
  • Αρχική
  • Ιατρική Βιβλιοθήκη
  • Διατροφικές συμβουλές

1.    ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ
-    Στην περίπτωση που έχετε αυξημένο σωματικό βάρος φροντίστε να το φέρετε στα φυσιολογικά πλαίσια
-    Εάν το βάρος σας είναι στα φυσιολογικά όρια, τότε φροντίστε να αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα και να υιοθετήσετε μία υγιεινή διατροφή στα πλαίσια του Μεσογειακού μοντέλου


2.    ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΣΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
-    Ασκηθείτε γύρω το λιγότερο 30 λεπτά τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας
-    Συνδυάστε τις καθημερινές δουλειές με μέτριας – έντασης δραστηριότητες όπως το περπάτημα για να πετύχετε τον στόχο σας

3.    ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΛΑΝΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
-    Μειώστε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά και αυξήστε τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα.
-    Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
-    Αυξήστε τη κατανάλωση των  ολικής άλεσης δημητριακών και των οσπρίων.
-    Επιλέξτε χαμηλού λίπους γαλακτοκομικά .
-    Επιλέξτε κρέατα χαμηλού λίπους.

4.    ΜΕΙΩΤΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ
-    Επιλέξτε τρόφιμα που είναι χαμηλά σε αλάτι ή περιέχουν σε άλλη μορφή νάτριο.
-    Χρησιμοποιείστε μπαχαρικά, σκόρδο και κρεμμύδια για να προσθέστε γεύση.

5.    ΠΙΝΕΤΕ ΑΛΚΟΟΛ ΜΕ ΜΕΤΡΟ
-    1 ποτό για τις γυναίκες την ημέρα και 1-2 για τους άντρες.
-    Μην ξεχνάτε ότι δίνει θερμίδες.
-    Το αλκοόλ δεν είναι καλός συνδυασμός με τα φάρμακα για το συκώτι, οπότε προσοχή.

6.    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΤΥΠΙΚΟΙ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΑΣ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
•    2-3 μερίδες γαλακτοκομικών κατά προτίμηση χαμηλών σε λιπαρά (γάλα 1,5 %).
•    2-4 μερίδες φρούτων και άφθονη χρήση λαχανικών ημερησίως.
•    Συχνή κατανάλωση οσπρίων και δημητριακών, ιδίως από αναποφλοίωτα προϊόντα .
•    Χρήση ελαιόλαδου αντί για σπορέλαια.
•    Ψάρι 1-3 φορές εβδομαδιαίως.
•    Κόκκινο κρέας μια φορά εβδομαδιαίως .
•    Λευκό κρέας 1-2 / εβδομάδα.

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ
•    Επιλέγουμε καλές πηγές λίπους όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, οι ξηροί καρποί, το ταχίνι, το αβοκάντο.
•    Προσέχουμε όμως την ποσότητα. Μπορούμε να σκεφτούμε 1 κουτ σούπας λάδι για την κάθε μερίδα φαγητού και την προσθέτουμε στο τέλος.
•    Αποφεύγουμε κορεσμένα και τρανς λιπαρά όπως οι κρέμες γάλακτος, το λαρδί, τα πολλές φορές τηγανισμένα λάδια, τα έτοιμα μπισκότα και κρακεράκια, οι σφολιάτες. Τα τρανς λιπαρά έχουν αποδειχθεί πιο επικίνδυνα και από τα κορεσμένα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ
•    Επιλέξτε φρέσκα πουλερικά, ψάρια και κρέατα.
•    Περιορίστε τα καπνιστά, κατεργασμένα ή παστωμένα τρόφιμα όπως τα παστά, τα αλλαντικά, και τις ελιές.
•    Αγοράστε φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά. Τα κατεψυγμένα φρέσκα λαχανικά που δεν έχουν υποστεί άλλη επεξεργασία δεν περιέχουν πρόσθετο αλάτι.
•    Δώστε γεύση με μπαχαρικά, βότανα και λεμόνι.
•    Περιορίστε τα έτοιμα γεύματα ή τα delivery, τις έτοιμες σούπες, τα διάφορα dressing πχ κέτσαπ, μουστάρδες,  σάλτσα σόγιας.
•    Περιορίστε τα αλμυρά σνακ όπως τα πατάκια, το ποπ-κορν, τους ξηρούς καρπούς και τα κρακεράκια.
•    Προσέξτε με τα ενισχυτικά γεύσης όπως τα αλάτια κρεμμυδιού, σκόρδου και το γλουταμινικό μονονάτριο.
•    Περιορίστε τα κανονικά και επεξεργασμένα τυριά εκτός από το ανθότυρο και τα ανάλατα τυριά.
•    Αποφύγετε το αλατισμένο βούτυρο ή μαργαρίνη.
•    Περιορίστε τα κονσερβοποιημένα λαχανικά και τους χυμούς λαχανικών, τα τουρσιά λαχανικών και άλλα παρασκευάσματα που χρησιμοποιούν άλμη ή κατεψυγμένα λαχανικά σε σάλτσα.
•    Προσέξτε τα αλατισμένα ψωμιά ή φραντζολάκια, έτοιμα δημητριακά, βάφλες, μάφινς, μπισκότα με αλάτι, μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι που φουσκώνει από μόνο του, μείγματα στιγμής και φρυγανιές αλατισμένες.
•    Ξεπλύνετε τις κονσέρβες.
•    Ξαρμυρίστε τις ελιές και την φέτα.
•    Επιλέξτε τρόφιμα χαμηλά ή ελεύθερα από νάτριο.
•    Αν βρίσκεστε σε εστιατόριο, ζητείστε να μην προσθέσουν αλάτι.

Στα έτοιμα τρόφιμα μπορούμε να ελέγξουμε και τις ετικέτες τους, οπότε:
•    Τρόφιμο υψηλό σε νάτριο ή αλάτι: Όταν στα 100γρ τροφίμου περιέχεται περισσότερο από 0,6γρ νατρίου ή 1,5γρ αλατιού αντίστοιχα.
•    Τρόφιμο χαμηλό σε νάτριο ή αλάτι: Όταν στα 100γρ τροφίμου περιέχεται 0,1γρ νατρίου ή 0,3γρ αλατιού αντίστοιχα (ή και λιγότερο).
•    Πολύ χαμηλό σε νάτριο ή αλάτι: Όταν στα 100γρ ή 100ml το τρόφιμο δεν περιέχει περισσότερο από 0,04γρ νατρίου ή ισοδύναμη ποσότητα αλατιού. Όσον αφορά τα εμφιαλωμένα νερά, η νομοθεσία είναι λίγο διαφορετική, και ο ορισμός πολύ χαμηλό σε νάτριο νερό αναφέρεται σε νερό που περιέχει όχι πάνω από 0,7mg νατρίου στα 100ml.
•    Ελεύθερο σε νάτριο ή αλάτι: Όταν στα 100γρ τροφίμου ή αλατιού δεν περιέχεται πάνω από 0,005γρ (5mg) νατρίου ή ισοδύναμη ποσότητα αλατιού. Για τα εμφιαλωμένα νερά, ισχύει όταν η περιεκτικότητα σε νάτριο δεν είναι πάνω από 0,1mg νατρίου στα 100ml.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
•    Στην περίπτωση διουρητικών όπως το Lasix πρέπει να αυξήστε την κατανάλωση του καλίου. Υπάρχουν όμως συνδυασμοί διουρητικών οι οποίοι μπορεί να το αυξήσουν οπότε προσοχή στα συμπληρώματα καλίου. Να αποφεύγονται.
•    Φαρμάκα, όπως οι Αναστολείς του Μετατρεπτικού Ενζύμου της Αγγειοτενσίνης (ACE inhibitors), οι Αναστολείς υποδοχέων της Αγγειοτενσίνης (ARBs), μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του καλίου στο αίμα σας, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση υποκατάστατων του αλατιού τα οποία περιέχουν κάλιο ή σε συμπληρώματα που περιέχουν κάλιο. Πρέπει να αποφεύγονται.
•    Το γκρέιπ – φρούτ επίσης μπορεί να επηρεάσει την δράση φαρμάκων για την πίεση ή τις στατίνες οπότε να πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση.