Ζητήστε ραντεβού

Ζητήστε ραντεβού

FAQ
Cardioprolipsis Our Team
  • Βρίσκεστε εδώ:
  • Αρχική
  • Ιατρική Βιβλιοθήκη
SINTROM: ΟΔΗΓΙΕΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
SINTROM: ΟΔΗΓΙΕΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χρήσιμες συμβουλές για τις ενέργειές σας, αν παραλείψετε μια δόση.Πως θα συνδυάσετε το Sintrom με την διατροφή σας και τη βιταμίνη Κ

Μην πάρετε διπλή δόση για να αναπληρώσετε τη δόση που ξεχάσατε. Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε μετά από να χάσει μια δόση, επικοινωνήστε γιατρό σας για συμβουλές.Η δόση του SINTROM εξατομικεύεται από το γιατρό σας ανάλογα με το χρόνο πήξης του αίματος, όπως καθορίζεται από εργαστηριακές δοκιμές, INR.

Χρήσιμη πληροφορία:Τι είναι το INR;Είναι εξέταση αίματος του όπου μετράει το χρόνο που απαιτείται για να δημιουργηθεί ο θρόμβος στο δείγμα αίματος.

Μπορείτε να τρώτε απ’ όλα, αποφεύγοντας όμως τις υπερβολές. Πρέπει να τρώτε σταθερή ποσότητα τροφίμων με βιταμίνη Κ κάθε μέρα ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να τα αποφεύγεται τελείως.

Θα πρέπει να αποφεύγετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ. Μερικά από αυτά είναι : Συκώτι βοδινού και χοιρινού , πράσινα φυλλώδη λαχανικά (αντίδια, βλίτα, σπανάκι, μαρούλι) ,τριφύλλι , σπαράγγια , μπρόκολο ,κουνουπίδι , λαχανάκια Βρυξελλών ,παντζάρια, γογγύλια , λάχανο ,κρόκος αυγών ,γάλα και γιαούρτι , μέλι , φασολάκια , μπάμιες , κολοκυθάκια , ντομάτες , μαϊντανός , κάρδαμο , σόγια και παράγωγα αυτής (π.χ, σογιέλαιο) , χυμοί των προαναφερθέντων λαχανικών , αλκοόλ , αναψυκτικά τύπου cola , καφές , πράσινο τσάι.

Σαλάτες και φαγητά με λαχανικά που μπορείτε να καταναλώνετε: Επειδή η βιταμίνη Κ βρίσκεται κυρίως σε φυτικά προϊόντα, προκειμένου να εμπλουτίσετε το διαιτολόγιό σας με λαχανικά, μπορείτε να επιλέξετε από τα παρακάτω τρόφιμα για να δημιουργήσετε τις σαλάτες σας και άλλα πιάτα : Αγγούρι ,καρότα (βραστά ή ωμά) ,ψητές πιπεριές (πράσινες και Φλωρίνης) ,ψητές μελιτζάνες ,ψητά μανιτάρια , καλαμπόκι

ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ SOS
ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ SOS

Ο προαθλητικός έλεγχος έχει κύριο στόχο την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου στη διάρκεια της έντονης σωματικής άσκησης.

Σκοπός, επίσης, του προαθλητικού ελέγχου είναι και η διάγνωση παθολογικών καταστάσεων που δεν αποκλείουν την πλήρη ή με περιορισμούς αθλητική δραστηριότητα, αλλά απαιτούν ειδικές προφυλάξεις και παρακολούθηση. Ο έλεγχος απευθύνεται σε αθλητές κάθε ηλικίας (ενήλικες, παιδιά, ηλικιωμένοι) εγγεγραμμένους σε γυμναστήρια και αθλητικούς συλλόγους, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κτλ.) με βασικό σκοπό την διασφάλιση των αθλητών, την κάλυψη της ευθύνης των ιδιοκτητών και των προεδρείων των συλλόγων και την ομαλή λειτουργία των χώρων άθλησης.

O προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος δεν πρέπει να θεωρείται εξέταση ¨ρουτίνας¨. Απαιτείται προσεκτική λήψη ιστορικού (οικογενειακού και ατομικού), ηλεκτροκαρδιογράφημα και πλήρης κλινική εξέταση με υπερηχοκαρδιογράφημα. Όπου υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρδιακής νόσου, ο έλεγχος θα πρέπει να συμπληρώνεται με δοκιμασία κόπωσης και καταγραφή Holter. Το υπερηχοκαρδιογράφημα συμβάλλει σημαντικά στον προαθλητικό έλεγχο σε άτομα κάθε ηλικίας δίνοντας ακριβείς ανατομικές πληροφορίες και καλύπτει διαγνωστικά τις περισσότερες παθήσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν στα σπάνια αλλά τραγικά περιστατικά αιφνίδιου θανάτου στην άθληση.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η καρδιολογική εξέταση των αθλητών και των ατόμων κάθε ηλικίας που πρόκειται να αθληθούν είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, ειδικά αφού ενέχονται και νομικές ευθύνες, και σε καμία περίπτωση, βέβαια και με καμία δικαιολογία δεν πρέπει να δίνονται πιστοποιητικά χωρίς εξέταση

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΗΧΩΝ
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

Γιατί οι νέες τεχνικές των καρδιολογικών υπέρηχων , όπως το stress echo κλπ αποτελούν ένα παράθυρο για το μέλλον...

Έχουμε πλέον την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα. Σήμερα, θεωρείται παράλογο πια να χαθεί άδικα κάποιος ασθενής επειδή δεν αντιμετωπίστηκε και δεν διαγνώστηκε σωστά. Βλέπουμε έτσι όλο και πιο πολλούς αρρώστους με σοβαρά προβλήματα Στεφανιαίας Νόσου και Καρδιακής Ανεπάρκειας να επιζούν περισσότερα χρόνια...Μεταξύ σοβαρού και αστείου οι καρδιολόγοι λέμε μεταξύ μας ότι εμείς είμαστε η κύρια αιτία του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας αφού με την εξέλιξη της καρδιολογίας αυξήθηκε ο μέσος όρος επιβίωσης.

Τελευταία πολύς λόγος γίνεται για τις λεγόμενες «Νέες Τεχνικές των Καρδιολογικών Υπερήχων». Όπως ίσως θα έχετε ακούσει πρόκειται για πολλά υποσχόμενες τεχνολογικές εξελίξεις απεικόνισης της καρδιάς με χρήση των υπερήχων, οι οποίες με την εφαρμογή τους φέρνουν αλλαγή του τρόπου σκέψης στην σύγχρονη διάγνωση και αντιμετώπιση των καρδιολογικών νόσων. Στις νέες τεχνικές περιλαμβάνονται η δυναμική υπερηχογραφία ή stess echo, το ιστικό Doppler, η διαοισοφάγεια υπερηχοκαρδιογραφία, η μυκαρδιακή παραμόρφωση και η ηχοκαρδιογραφία αντίθεσης (Contrast Echo).

Ο υπέρηχος είναι ένα μηχάνημα, που πολλοί από εσάς θα έχετε εξεταστεί, ο οποίος με τη χρήση υπερήχων καταφέρνει να απεικονίσει την κινούμενη καρδιά και τις δομές της με σαφήνεια και λεπτομέρεια, χωρίς αιματηρή επέμβαση ή χρήση ραδιενέργειας. Με τον κλασσικό υπέρηχο μέχρι σήμερα μπορούσαμε να δούμε την λειτουργικότητα της καρδιάς, το εάν έχει δηλαδή κάποιος Καρδιακή Ανεπάρκεια. Μπορούσαμε επίσης να δούμε τις δομικές ανωμαλίες της καρδιάς, τις βαλβίδες και να μελετήσουμε την ταχύτητα του αίματος. Αυτό που δεν μπορούσαμε να διαγνώσουμε ήταν η πιθανότητα ύπαρξης κρυφής Στεφανιαίας Νόσου.

Η Στεφανιαία Νόσος προκαλείται από τις αθηρωματικές πλάκες που αναπτύσσονται στο αιματικό αρδευτικό δίκτυο της καρδιάς, που ονομάζεται Στεφανιαίο Δίκτυο και περιλαμβάνει όλα τα αγγεία που δίνουν αίμα στα ίδια τα τοιχώματα της καρδίας. Εάν σε κάποιο αγγείο του στεφανιαίου δικτύου αναπτυχθεί κάποια στένωση, τότε το αίμα θα δυσκολευτεί να περάσει εύκολα από το σημείο αυτό και έτσι λέμε ότι δημιουργούνται συνθήκες ισχαιμίας, δηλαδή επειδή το αίμα δεν περνάει με την ίδια ταχύτητα στα μετά την στένωση τμήματα, τα τμήματα αυτά δεν αιματώνονται σωστά και αυτό παράγει διάφορες ηλεκτρομηχανικές αλλαγές, τις οποίες προσπαθούμε να εντοπίσουμε πρώιμα για να διαγνώσουμε έγκαιρα την στεφανιαία νόσο.

Μέχρι σήμερα αυτό προσπαθούσαμε να το κάνουμε με την Δοκιμασία Κόπωσης, το γνωστό σε όλους μας Test Κόπωσης. Υποβάλλαμε δηλαδή τον εξεταζόμενο σε άσκηση, αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς και παρακολουθούσαμε το ηλεκτροκαρδιογράφημά του. Εάν αναπτυσσόταν ισχαιμία, υπήρχε δηλαδή κάποια στένωση σε κάποιο αγγείο της καρδιάς, τότε στο ηλεκτροκαρδιογράφημα του εξεταζόμενου θα παράγονταν ισχαιμικές αλλοιώσεις με τις οποίες ήμασταν σε θέση να διαγνώσουμε πρώιμα την Στεφανιαία Νόσο. Αυτό όμως που είδαμε με τον καιρό ήταν ότι η Δοκιμασία Κόπωσης ήταν χρήσιμη μόνο στο 67% περίπου των ασθενών. Υπήρχε δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, περίπου 30-35% με κρυφή ισχαιμία, που μπορούσε να έχει πρόβλημα και να μην φαίνεται στην Δοκιμασία Κόπωσης κι έτσι να χάνουμε τους ασθενείς αυτούς, παρότι τους είχαμε παρακολουθήσει στενά.

Η προσπάθειά μας να διαγνώσουμε γρηγορότερα και εγκυρότερα την Στεφανιαία Νόσο έφερε πλήθος προσπαθειών και μελετών στην επιφάνεια, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεθόδους, με στόχο την κατάδειξη πρωιμώτερων του ΗΚΓ αλλαγών που δημιουργεί η ισχαιμία. Έτσι αναπτύχθηκε το Σπινθηρογράφημα, η Μαγνητική Τομογραφία και τα τελευταία χρόνια η Δυναμική Υπερηχογραφία ή Stress Echo. Με την δυναμική υπερηχογραφία αντί για ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλαγές προσπαθούμε να εντοπίσουμε ελλείμματα κινητικότητας. Παρακολουθούμε δηλαδή την κίνηση των τοιχωμάτων της καρδιάς κατά την διάρκεια πρόκλησης ειδικού stress με αύξηση της συχνότητας, των παλμών δηλαδή της καρδιάς, σαν να κάναμε άσκηση δηλαδή. Πώς γίνεται αυτό; Χορηγώντας μικρή ποσότητα ειδικού φαρμάκου, κάνουμε την καρδιά να λειτουργήσει πιο γρήγορα, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα μικρό stress στην καρδιά και να αυξηθούν οι ανάγκες της σε οξυγόνο, να απαιτείται δηλαδή περισσότερο αίμα για να αιματωθεί. Εάν υπάρχει στένωση σε κάποια αρτηρία και το αίμα δεν περνάει καλά από εκεί, τότε θα προκληθεί πρόβλημα στην κίνηση αυτού του τμήματος της καρδιάς, το οποίο θα το δούμε στο υπέρηχο, με αποτέλεσμα να διαγνώσουμε έγκαιρα την Στεφανιαία Νόσο, χωρίς να περιμένουμε ή να έχουμε την αμφιβολία αν θα αλλάξει ή όχι το ΗΚΓ του εξεταζόμενου. Έχει βρεθεί λοιπόν ότι με αυτή τη μέθοδο μπορούμε με ασφάλεια να διαγνώσουμε μέχρι και το 90% περίπου των αρρώστων με Στεφανιαία Νόσο.

Στα σημαντικά πλεονεκτήματα της μεθόδου περιλαμβάνεται επίσης η μη ανάγκη χορήγησης ραδιενεργών υλικών, όπως γίνεται με το σπινθηρογράφημα, η μη αναγκαιότητα τοποθέτησης σε κλειστό θάλαμο, όπως γίνεται με τον μαγνήτη (έχει βρεθεί ότι το 30% των ασθενών δεν μπορούν να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία λόγω κλειστοφοβικού αισθήματος), η ταχύτητα και το χαμηλό κόστος της μεθόδου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι άλλες μέθοδοι εκτίμησης είναι λιγότερο χρήσιμες αφού και η δυναμική υπερηχογραφία έχει μειονεκτήματα όπως η δυσκολία εκτίμησης σε ορισμένους, κυρίως υπέρβαρους ασθενείς, αλλά και η υποκειμενική εκτίμηση των αποτελεσμάτων, αλλά ότι στο οπλοστάσιό μας υπάρχει πλέον άλλη μια δυνατή και αξιόπιστη μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης της Στεφανιαίας Νόσου. Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα καθορίσει ποια ακριβώς είναι η μέθοδος που σας ταιριάζει και πως θα επωφελειθείτε καλύτερα από αυτήν.

Άλλες εφαρμογές του σύγχρονου υπερήχου είναι το ιστικό Doppler, με το οποίο μελετάμε καλύτερα την κίνηση των ιστών, τα strain και strain rate, με τα οποία μελετάται η μυοκαρδιακή παραμόρφωση και η κίνηση του μυοκαρδίου, η ηχοκαρδιογραφία αντίθεσης με την οποία με τη χρήση σκιαγραφικών μπορούμε να απεικονίσουμε καλύτερα το εσωτερικό των καρδιακών κοιλοτήτων και το διαοισοφάγειο υπερηχογράφημα, το οποίο με τη χρήση ενός σωλήνα που μοιάζει με το γαστροσκόπιο μας δίνει καθαρές εικόνες σε διάφορες παθήσεις μέσα από τον οισοφάγο όπου χρειάζεται η προσεκτικότερη εκτίμηση για την λήψη αποφάσεων που ενδέχεται ή όχι να οδηγήσουν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ όμως ότι τις νέες τεχνικές μπορούν να τις πραγματοποιήσουν μόνο εξειδικευμένοι καρδιολόγοι, που έχουν εκπαιδευτεί σε ειδικά κέντρα εξειδίκευσης.

Η τρέχουσα δεκαετία, χαριτολογώντας στον κόσμο των καρδιολόγων ονομάστηκε δεκαετία της απεικόνισης. Πλέον ένα νέο παράθυρο έχει ανοίξει στην πιο έγκαιρη και σύγχρονη διάγνωση και αντιμετώπιση των καρδιολογικών νόσων. Πολλά από αυτά που πετύχαμε σήμερα κάποτε αποτελούσαν όνειρα θερινής νυκτός. Είναι σίγουρο ότι το μέλλον επιφυλάσσεται λαμπρό. Ας ελπίσουμε ότι σε αυτήν τη νέα εποχή θα μπούμε και ηθικά θωρακισμένοι, αντιμετωπίζοντας τις νέες προκλήσεις με σύνεση και ισορροπία, ώστε όσοι ασκούμε το ιατρικό λειτούργημα να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι στον συνάνθρωπό μας.

 ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΦΥΣΗΜΑ
ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΦΥΣΗΜΑ

Τι είναι το φύσημα;

Το φύσημα δεν είναι ασθένεια. Είναι ένα ακουστικό σήμα, ένας ήχος, που δημιουργείται όταν:

● περνάει μεγάλη ποσότητα αίματος από υγιή αγγεία ή φυσιολογικές καρδιακές βαλβίδες (δηλαδή παρουσιάζεται η λεγόμενη υπερκινητική κυκλοφορία του αίματος) ή

● περνάει κανονική ποσότητα αίματος από ένα «πέρασμα» με στένωση (π.χ. ένα στενωμένο αγγείο, μία ελαττωματική βαλβίδα της καρδιάς). Και στις δύο περιπτώσεις η ροή του αίματος γίνεται στροβιλώδης. Με άλλα λόγια, διαταράσσεται η ομαλή ροή στην κυκλοφορία του αίματος. Καθώς το αίμα στροβιλίζεται, προκαλούνται δονήσεις, τις οποίες μπορεί να ακούσει ο γιατρός με το στηθοσκόπιο. O ήχος αυτών των δονήσεων μοιάζει με το θόρυβο που κάνουμε όταν φυσάμε, εξ’ αυτού και ο όρος «φύσημα».

Οι απαραίτητες εξετάσεις

Για τη διάγνωση της κατάστασης που προκαλεί το φύσημα είναι απαραίτητο να γίνουν:

● Λήψη του ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση από το γιατρό, ώστε συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία να διαγνώσει την προέλευση του φυσήματος. H κλινική εξέταση πρέπει να γίνεται με τον εξεταζόμενο σε ηρεμία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου αγχώδη άτομα, ιδίως γυναίκες, φαίνεται ότι έχουν φύσημα επειδή είναι ταραγμένες. Λόγω του άγχους, αυξάνεται η ροή του αίματος στα αγγεία και τις βαλβίδες της καρδιάς, οπότε ακούγεται φύσημα, το οποίο όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αθώο.

● Yπερηχογράφημα κατά την κρίση του γιατρού, προκειμένου να βεβαιωθεί αν το φύσημα που άκουσε είναι αθώο ή παθολογικό.

ΠΡΟΚΑΡΔΙΟ ΑΛΓΟΣ
ΠΡΟΚΑΡΔΙΟ ΑΛΓΟΣ

Έχετε αισθανθεί ποτέ σφίξιμο, αίσθημα βάρους και δυσφορία στο στήθος;

Πολλοί άνθρωποι με θωρακικό άλγος φοβούνται μια καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πιθανά αίτια για το θωρακικό άλγος. Κάποια αίτια δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία, ενώ άλλα είναι σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή.

Ποια είναι τα καρδιακά προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν θωρακικό άλγος:

1. Η στηθάγχη είναι ένας τύπος προκάρδιου άλγους που σχετίζεται με την καρδιά.

2. Ο πόνος της καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι παρόμοιος με αυτόν της ασταθούς στηθάγχης, αλλά πολύ πιο σοβαρός και επικίνδυνος για την ζωή.

3. Ταχυκαρδία και άγχος.

Να ξέρετε ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι μεγαλύτερος εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας, καπνίζετε, χρησιμοποιείται κοκαΐνη, είστε υπέρβαρος ή έχετε υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή σακχαρώδη διαβήτη.


ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ; ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΠΕΦΤΕΙ;
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ; ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΠΕΦΤΕΙ;

Το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ο οργανισμός αντιδρά με διαφορετικούς μηχανισμούς από τον χειμώνα, για να αποκαταστήσει την θερμορύθμιση του. Προκαλείται αγγειοδιαστολή και εφίδρωση. Η αλλαγή αυτή έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της αρτηριακής πίεσης.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Σκοπός της καρδιακής λειτουργίας είναι η διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού με την προσφορά στα κύτταρα οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών και την αποκομιδή των άχρηστων ή βλαπτικών προϊόντων του μεταβολισμού και του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τις καύσεις.

Το καρδιαγγειακό σύστημα είναι ένα κύκλωμα αποτελούμενο από δύο ξεχωριστές κυκλοφορίες, τοποθετημένες σε σειρά: τη συστηματική και την πνευμονική κυκλοφορία.
Το αίμα εξωθείται από την αριστερή κοιλία και μεταφέρεται στη συστηματική κυκλοφορία (αορτή, αρτηρίες μεγάλου και μεσαίου μεγέθους, κ.α.) για την άρδευση των ιστών και επιστρέφει μέσω των φλεβών (μικρές και μεγάλες φλέβες, κ.α.) στο δεξιό κόλπο και στη δεξιά κοιλία. Το αίμα που εξωθείται από τη δεξιά κοιλία προωθείται μέσω της πνευμονικής κυκλοφορίας (πνευμονική αρτηρία, πνευμονικά τριχοειδή, πνευμονικές φλέβες) στον αριστερό κόλπο και την αριστερή κοιλία και έτσι ο κύκλος του αίματος ολοκληρώνεται.

ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ
ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ

Η υπνική άπνοια είναι μια συχνή διαταραχή στη λειτουργία της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.  Το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας χαρακτηρίζεται από διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτή πουφυσιολογικά διαμεσολαβεί ανάμεσα σε δύο αναπνοές και προσδιορίζεται περίπου ίση με διάρκεια 10 δευτερολέπτων.

Πώς γίνεται η διάγνωση της υπνικής άπνοιας;
Τον πρώτο λόγο στη διάγνωση του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας έχει η λήψη ενός καλού ιστορικού. Οι εξετάσεις που θα επιβεβαιώσουν τη διάγνωση είναι το holter ύπνου και η μελέτη ύπνου.

ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ
ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια συχνή αρρυθμία (διαταραχή του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού), η οποία μπορεί να εμφανίζεται είτε μόνιμα, είτε κατά παροξυσμούς. Ουσιαστικά χαρακτηρίζεται από την μη φυσιολογική συστολή των κόλπων της καρδιάς (των ανώτερων καρδιακών κοιλοτήτων).

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να ταξινομηθεί σε τέσσερις κατηγορίες:

-    Παροξυσμική - κολπική μαρμαρυγή που συνήθως σταματάει χωρίς παρέμβαση.

-    Υποτροπιάζουσα - δύο ή περισσότερα - επαναλαμβανόμενα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής.

-    Εμμένουσα - κολπική μαρμαρυγή που διατηρείται για διάστημα μεγαλύτερο των επτά ημερών.

-    Χρόνια – κολπική μαρμαρυγή με διάρκεια πάνω από 1 έτος

Η διάγνωση της νόσου είναι πάντα ηλεκτροκαρδιογραφική (υπάρχουν ηλεκτροκαρδιογραφικά κριτήρια) και πρέπει να διαφοροδιαγνωστεί από άλλες κολπικές αρρυθμίες (κολπικό πτερυγισμό, πολυεστιακή κολπική ταχυκαρδία).

ΠΡΟΠΤΩΣΗ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ
ΠΡΟΠΤΩΣΗ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

Η μιτροειδής είναι μία "δίφυλλη" βαλβίδα της καρδιάς. Φανταστείτε ότι είναι "σαν μία δίφυλλη πόρτα". Αυτή η βαλβίδα είναι τοποθετημένη μεταξύ των δύο αριστερών κοιλοτήτων της καρδιάς, δηλαδή μεταξύ του αριστερού κόλπου και της αριστερής κοιλίας. Τα δύο φύλλα της μιτροειδούς λέγονται "γλωχίνες" και σε κάθε καρδιακό κύκλο (συστολή-διαστολή) κλείνουν και ανοίγουν. Όταν ανοίγουν, επιτρέπουν να περάσει το αίμα από τον αριστερό κόλπο στην αριστερή κοιλία, ενώ, όταν κλείνουν, σταματά η ροή αίματος από τη μία κοιλότητα στην άλλη. Αυτές οι γλωχίνες της μιτροειδούς έχουν χαρακτηριστική μορφολογία και κλείνουν σε μία συγκεκριμένη θέση.

Σε ένα μεγάλο αριθμό υγιών ανθρώπων, συχνότερα σε γυναίκες, η βαλβίδα παρουσιάζει κάποιες ιδιομορφίες, που συνήθως έχουν δημιουργηθεί κατά την κατασκευή της καρδιάς στην εμβρυϊκή περίοδο. Μία από αυτές τις ιδιαιτερότητες είναι η "χαλαρότητα" των γλωχίνων της μιτροειδούς, με αποτέλεσμα στο κλείσιμό τους να υποχωρούν προς τον αριστερό κόλπο. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται "πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας". Το φάσμα των μορφολογικών ελαττωμάτων της βαλβίδας είναι πολύ μεγάλο. Στους περισσότερους η πρόπτωση της μιτροειδούς περνάει απαρατήρητη, δηλαδή χωρίς να προκαλεί καμία ενόχληση σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς. Σε ακραίες περιπτώσεις δεν κλείνει.

Η διάγνωση γίνεται υπερηχογραφικά. Τα ευρήματα της εξέτασης επιβεβαιώνουν την πάθηση και εκτιμούν την σοβαρότητα της. Επίσης ελέγχουν τυχόν επιπλοκές.

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), είναι μία χρόνια πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες είναι αυξημένη. Αυτή η αύξηση της πίεσης κάνει την καρδία να δουλεύει πιο εντατικά από το φυσιολογικό.  Η αρτηριακή υπέρταση είναι ο σημαντικότερα προβλέψιμος παράγοντας κινδύνου πρόωρου θανάτου σε όλο τον κόσμο.  Η εκτίμηση των υπερτασικών ασθενών περιλαμβάνει:

•    Λεπτομερές ιστορικό

•    Κλινική εξέταση

•    Αιματολογικές, βιοχημικές και ορμονολογικές εξετάσεις

•    Καταγραφή -παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης

•    Τοποθέτηση holter ΑΠ

•    Τriplex καρδιάς με Δοκιμασία κόπωσης ή την πιο εξειδικευμένη εξέτασή μας, το Εxersice echo.

ΣΥΓΚΟΠΗ Η ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ
ΣΥΓΚΟΠΗ Η ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ

Πρόκειται για παροδική απώλεια της συνείδησης από εγκεφαλική ισχαιμία. Η ισχαιμία προκαλείται λόγω αιφνίδιας διακοπής της εγκεφαλικής κυκλοφορίας από καρδιακά η εξωκαρδιακά αίτια. Το κύριο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί κατά τη διαδικασία της διερεύνησης κάποιου συγκοπτικού επεισοδίου, είναι εάν οφείλεται σε καρδιακά ή εξωκαρδιακά αίτια, δεδομένου ότι η πρόγνωση των ασθενών με συγκοπή οφειλόμενη σε οργανική καρδιοπάθεια, ενδέχεται να είναι δυσμενής.
Ποια είναι οι αιτίες της συγκοπής;

1.    Νευροκαρδιογενής συγκοπή
α.    Αγγειοπαρασυμπαθητική συγκοπή (Κοινή λιποθυμία): Είναι το πιο συχνό αίτιο συγκοπής που οφείλεται σε πτώση της αρτηριακής πιέσεως λόγω ανώμαλης αγγειοδιαστολής, που προκαλείται αντανακλαστικά λόγω συγκίνησης, φόβου ή άγχους.

Εμφανίζονται πριν τη συγκοπή πρόδρομα συμπτώματα όπως ναυτία, επιγαστρικό βάρος, ζάλη, θόλωση ή εξασθένηση όρασης (μπορούν να προηγούνται αρκετά λεπτά πριν)

β.    Ορθοστατική: Υπόταση που προκαλείται από πτώση της πίεσης στην όρθια θέση λόγω στάσης του αίματος στα κάτω άκρα και απώλειας των καρδιαγγειακών αντανακλαστικών. Παρέρχεται με την οριζοντίωση του σώματος.
γ.    Περιστασιακή: Η περιστασιακή συγκοπή είναι ουσιαστικά αγγειοπαρασυμπαθητική συγκοπή που επέρχεται από συγκεκριμένη δραστηριότητα (βήχας, ούρηση, κατάποση κλπ).

2.    Καρδιακά αίτια
α.    Αρρυθμίες: Κοιλιακή ταχυκαρδία, κοιλιακή μαρμαρυγή, κολποκοιλιακός αποκλεισμός (σύνδρομο Adams-Stokes), μεγάλη φλεβοκομβική βραδυκαρδία, σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου, σύνδρομο του καρωτιδικού κόλπου.
β.    Μηχανικά καρδιακά αίτια: Στένωση αορτής, μύξωμα αριστερού κόλπου ή υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

3.    Νευρολογικά αίτια
α.    Παραοδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια
β.    Επιληψία
                                                 
Η διάγνωση μπορεί να γίνει από το ιστορικό, την κλινική εξέταση, τα εργαστηριακά ευρήματα και το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Εάν από αυτές τις εξετάσεις δεν είναι δυνατή η διάγνωση γίνονται επί πλέον: Triplex καρδιάς και καρωτίδων, δοκιμασία κόπωσης, holter καρδιάς 24ωρου, αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και ηλεκτροφυσιολογική μελέτη της καρδιάς, η οποία βοηθά στην ανακάλυψη και εκτίμηση πιθανών αρρυθμιολογικών αιτιών.


Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ
Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ

Γιατί φοβόμαστε την χοληστερίνη; Διότι είναι ένας από του προδιαθεσικούς παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα νοσήσεις από στεφανιαία νόσο, την σύγχρονη μάστιγα του 20ου αιώνα.

Τι είναι στεφανιαία νόσος;
Είναι μια ομάδα κλινικών καταστάσεων που περιλαμβάνει την στηθάγχη, την ασταθή στηθάγχη, το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και τον αιφνίδιο θάνατο. Και οι τέσσερες καταστάσεις έχουν σαν υποκείμενη ανατομική αιτία την αθηροσκλήρυνση.

Τι είναι αθηροσκλήρυνση;
Υπό την επίδραση των προδιαθεσικών παραγόντων επέρχεται δυσλειτουργία του ενδοθηλίου των στεφανιαίων αρτηριών. Εν συνεχεία η χοληστερίνη και ειδικά η LDL χοληστερίνη εισέρχεται στο τοίχωμα του αγγείου και προσελκύει τα μονοκύτταρα που και αυτά προσλαμβάνουν χοληστερίνη. Έτσι σχηματίζεται η αθηρωματική πλάκα.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της στεφανιαίας νόσου;
Η στεφανιαία νόσος βρίσκεται αρκετά συχνά σε άτομα που έχουν ένα η περισσότερους προδιαθεσικούς παράγοντες όπως:

-    Ηλικία (άνδρες >45 ετών, γυναίκες >55 ετών)

-    Κληρονομικότητα (εμφάνιση στεφανιαίας νόσου σε πατέρα ή αδελφό σε ηλικία κάτω από 55 ετών, σε μητέρα ή αδελφή σε ηλικία κάτω από 65 ετών)

-    Υπερχοληστεριναιμία (LDL-''κακή''- χοληστερίνη πάνω από 130mg/dl ή χαμηλή HDL χοληστερίνη (καλή χοληστερίνη) κάτω από 40 mg/dl.

-    Σακχαρώδης διαβήτης

-    Αρτηριακή υπέρταση (πάνω από 140/90 mmHg)

-    Κάπνισμα

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ

Ο θυρεοειδής αποτελεί έναν ενδοκρινή αδένα ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο για τη σωστή αύξηση, ανάπτυξη και εύρυθμη λειτουργία του συνόλου των συστημάτων του ανθρωπίνου οργανισμού, κυρίως μέσω της έκκρισης των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4. O θυρεοειδής αδένας έχει άμεση επίδραση στην καρδιακή λειτουργία. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αυξάνουν το μεταβολισμό του σώματος, την παραγωγή θερμότητας και το καρδιακό έργο ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του οργανισμού.

Η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα λέγεται υπερθυρεοειδισμός, και συνοδεύεται από ταχυκαρδία ακόμα και στην ηρεμία. Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει διάφορες αρρυθμίες ενώ 10% των υπερθυρεοειδικών έχουν κολπική μαρμαρυγή. Ο υπερθυρεοειδισμός μειώνει τη διαστολική αρτηριακή πίεση, αυξάνει το εύρος σφυγμού, αυξάνει τη καρδιακή παροχή και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης στην πνευμονική αρτηρία (πνευμονική υπέρταση). Ουσιαστικά αποτελεί μία μορφή συνεχούς δοκιμασίας κοπώσεως για την καρδιά, η οποία αν έχει ήδη νόσο κεκαλυμμένη, αυτή θα εκδηλωθεί αμέσως με καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο υποθυρεοειδισμός, από την άλλη, επίσης μπορεί να επηρεάσει την καρδιά. Μπορεί να αυξήσει σε δυσθεώρητα ύψη την αρτηριακή πίεση και την χοληστερίνη, να προκαλέσει συλλογή υγρού στο περικάρδιο και να οδηγήσει στην εμφάνιση όλων σχεδόν των καρδιακών αρρυθμιών.

Είναι αυτονόητο, ότι όποιος πάσχει από κάποια πάθηση του θυρεοειδούς, θα πρέπει να ελέγχει τακτικά τις ορμόνες του μαζί με το γιατρό του και σε περίπτωση υπερλειτουργίας ή υπολειτουργίας θα χρειαστεί καρδιολογική συμβουλή.

ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ
ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου προκύπτει όταν ένας κλάδος των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς αποφραχθεί εντελώς με αποτέλεσμα την απότομη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος και την επαπειλούμενη νέκρωση του αντίστοιχου τμήματος της καρδιάς. Συνήθως η απόφραξη της αρτηρίας προκαλείται από έναν θρόμβο (πήγμα αίματος), ο οποίος σχηματίζεται ξαφνικά πάνω σε μια αθηρωματική πλάκα και αποφράζει πλήρως τον αυλό. Η τελευταία αποτελεί μέρος της αθηρωμάτωσης, μιας μακροχρόνιας διαδικασίας συσσώρευσης λιπιδίων και άλλων συστατικών στο τοίχωμα των αρτηριών που καταλήγει σε σταδιακή στένωση του αγγείου.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου στο πρόσθιο τοίχωμα της καρδιάς είναι αποτέλεσμα απόφραξης του μεγαλύτερου κλάδου της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας. Επειδή το έμφραγμα αυτό είναι συχνά εκτεταμένο, προεξάρχον σύμπτωμα είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και η υπόταση.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου στο κατώτερο τοίχωμα της καρδιάς εμφανίζεται όταν υπάρχει στένωση της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας. Βλάβη παρουσιάζεται στο κάτω τμήμα της καρδιάς. Η δυσλειτουργία της συγκεκριμένης περιοχής είναι συχνά η αιτία αρρυθμιών.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου που σημειώνεται στο πλάγιο-οπίσθιο τοίχωμα της καρδιάς έχει ως αιτία απόφραξη της αριστερής περισπωμένης αρτηρίας. Τότε παρουσιάζεται βλάβη του πλάγιου-οπισθίου τοιχώματος της καρδιάς.
Τα τμήματα της καρδιάς που αναφέρθηκαν παραπάνω παίζουν σημαντικό ρόλο στη ροή του αίματος από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα. Όταν υπάρχει βλάβη, η ποσότητα του αίματος που στέλνεται στα υπόλοιπα μέρη του σώματος μειώνεται.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΤΗΘΑΓΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ;
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΤΗΘΑΓΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ;

Η στηθάγχη εμφανίζεται όταν η καρδιά απαιτεί περισσότερο αίμα πλούσιο σε οξυγόνο από αυτό που μπορούν να της παρέχουν οι αρτηρίες. Συνήθως η στηθάγχη εμφανίζεται μετά από άσκηση, στιγμές μεγάλου άγχους ή μετά από ένα πλούσιο γεύμα.

Τα συμπτώματα της στηθάγχης ποικίλλουν και μπορούν να περιγραφούν ως πόνος, ανησυχία, πίεση, σφίξιμο, κάψιμο ή δυσχέρεια στην αναπνοή. Μερικοί ασθενείς ίσως να μην παρουσιάζουν κάποια από τα συμπτώματα αυτά. Οι περιοχές όπου σημειώνονται τα συμπτώματα είναι το στήθος, ο λαιμός, η κάτω γνάθος, οι ώμοι, τα μπράτσα ή η πλάτη. Ο πόνος ή η ανησυχία έχει διαβαθμίσεις και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανεκτός, μέτριος ή ισχυρός. Η ένταση ή η συχνότητα του πόνου δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα και τη σοβαρότητα ή την έκταση της στεφανιαίας νόσου. Χαρακτηριστικά το στηθαγχικό άλγος είναι αγωνιώδες.

Η στηθάγχη συχνά αντιμετωπίζεται με ξεκούραση ή με φαρμακευτική αγωγή. Όμως, μόνο η φαρμακευτική αγωγή δεν προκαλεί πάντα υποστροφή των στενώσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να απαλείψει και τον πόνο.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου παρουσιάζεται όταν υπάρχει πλήρης απόφραξη της αρτηρίας και μόνιμη βλάβη του καρδιακού μυός επομένως η καρδιά αποστερείται από το απαραίτητο για τη λειτουργία της αίμα. Η έκταση του εμφράγματος, δηλαδή ο βαθμός της βλάβης εξαρτάται από το ποια αρτηρία έχει παρουσιάσει απόφραξη. Η απόφραξη μπορεί να αφορά ένα τμήμα του καρδιακού μυός ή συνδυασμό τμημάτων, γεγονός που εξαρτάται από των αριθμό των αρτηριών που παρουσιάζουν απόφραξη.

ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗ ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ
ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗ ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ

Οι καρωτίδες αρτηρίες παρέχουν αιμάτωση στον εγκέφαλο. Αυτές οι αρτηρίες εκτείνονται από την αορτή (το κύριο αιμοφόρο αγγείο στο σώμα που εκφύεται από την καρδιά) μέχρι τον εγκέφαλο στο εσωτερικό του κρανίου.

Όπως και οποιαδήποτε αρτηρία στο σώμα, οι καρωτίδες αρτηρίες μπορεί να προσβληθούν από την αθηρωματική νόσο και να αποφραχθούν στο εσωτερικό τους μερικά (στένωση) ή και πλήρως. Καθώς εναποτίθεται περισσότερη πλάκα, οι αρτηρίες στενεύουν και σκληραίνουν. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αθηροσκλήρυνση ή σκλήρυνση των αρτηριών.

‘Όταν δημιουργηθεί αθήρωμα στην καρωτίδα αρτηρία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα για διάφορους λόγους. Η πλάκα μπορεί να καταστεί ασταθής και κομμάτια από τη λιπώδη εναπόθεση αυτή μπορεί να αποσπαστούν κατά διαστήματα και να μεταφερθούν με την αιματική ροή προς τον εγκέφαλο (εμβολή). Όταν αυτά τα σωματίδια (ή έμβολα) ενσφηνωθούν σε μικρότερη αρτηρία στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είτε παροδικό (ΤΙΑ) είτε και μόνιμο.

Μπορεί να εκδηλωθούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

-    Αίσθημα αδυναμίας, ζάλης νυγμών ή αιμωδίας στη μία πλευρά του σώματος, για παράδειγμα σε ένα άνω άκρο ή ένα κάτω άκρο.

-    Αδυναμία ελέγχου της κίνησης του άνω ή του κάτω άκρου.

-    Απώλεια της όρασης από το ένα μάτι (πολλοί την περιγράφουν ως να καλύπτεται το μάτι από κουρτίνα).

-    Αδυναμία του ασθενούς να μιλήσει καθαρά.

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΕΡΗΧΩΝ
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

Δεν πάει πολύς καιρός που όταν κάποιος συνάνθρωπός μας μαθαίναμε ότι έπασχε από κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα θεωρούσαμε τα πράγματα δύσκολα και τελειωμένα και ευχόμαστε όλοι «μακριά από εμάς»…Τα τελευταία χρόνια όμως με τις εξελίξεις στον ιατρικό χώρο, φτάσαμε στο άλλο άκρο…Έχουμε πλέον την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα. Σήμερα, θεωρείται παράλογο πια να χαθεί άδικα κάποιος ασθενής επειδή δεν αντιμετωπίστηκε και δεν διαγνώστηκε σωστά. Βλέπουμε έτσι όλο και πιο πολλούς αρρώστους με σοβαρά προβλήματα Στεφανιαίας Νόσου και Καρδιακής Ανεπάρκειας να επιζούν περισσότερα χρόνια...Μεταξύ σοβαρού και αστείου οι καρδιολόγοι λέμε μεταξύ μας ότι εμείς είμαστε η κύρια αιτία του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας αφού με την εξέλιξη της καρδιολογίας αυξήθηκε ο μέσος όρος επιβίωσης.

Τελευταία πολύς λόγος γίνεται για τις λεγόμενες «Νέες Τεχνικές των Καρδιολογικών Υπερήχων». Όπως ίσως θα έχετε ακούσει πρόκειται για πολλά υποσχόμενες τεχνολογικές εξελίξεις απεικόνισης της καρδιάς με χρήση των υπερήχων, οι οποίες με την εφαρμογή τους φέρνουν αλλαγή του τρόπου σκέψης στην σύγχρονη διάγνωση και αντιμετώπιση των καρδιολογικών νόσων. Στις νέες τεχνικές περιλαμβάνονται η δυναμική υπερηχογραφία ή stess echo, το ιστικό Doppler, η διαοισοφάγεια υπερηχοκαρδιογραφία, η μυκαρδιακή παραμόρφωση και η ηχοκαρδιογραφία αντίθεσης (Contrast Echo).

Ο υπέρηχος είναι ένα μηχάνημα, που πολλοί από εσάς θα έχετε εξεταστεί, ο οποίος με τη χρήση υπερήχων καταφέρνει να απεικονίσει την κινούμενη καρδιά και τις δομές της με σαφήνεια και λεπτομέρεια, χωρίς αιματηρή επέμβαση ή χρήση ραδιενέργειας. Με τον κλασσικό υπέρηχο μέχρι σήμερα μπορούσαμε να δούμε την λειτουργικότητα της καρδιάς, το εάν έχει δηλαδή κάποιος Καρδιακή Ανεπάρκεια. Μπορούσαμε επίσης να δούμε τις δομικές ανωμαλίες της καρδιάς, τις βαλβίδες και να μελετήσουμε την ταχύτητα του αίματος. Αυτό που δεν μπορούσαμε να διαγνώσουμε ήταν η πιθανότητα ύπαρξης κρυφής Στεφανιαίας Νόσου.

Η Στεφανιαία Νόσος προκαλείται από τις αθηρωματικές πλάκες που αναπτύσσονται στο αιματικό αρδευτικό δίκτυο της καρδιάς, που ονομάζεται Στεφανιαίο Δίκτυο και περιλαμβάνει όλα τα αγγεία που δίνουν αίμα στα ίδια τα τοιχώματα της καρδίας. Εάν σε κάποιο αγγείο του στεφανιαίου δικτύου αναπτυχθεί κάποια στένωση, τότε το αίμα θα δυσκολευτεί να περάσει εύκολα από το σημείο αυτό και έτσι λέμε ότι δημιουργούνται συνθήκες ισχαιμίας, δηλαδή επειδή το αίμα δεν περνάει με την ίδια ταχύτητα στα μετά την στένωση τμήματα, τα τμήματα αυτά δεν αιματώνονται σωστά και αυτό παράγει διάφορες ηλεκτρομηχανικές αλλαγές, τις οποίες προσπαθούμε να εντοπίσουμε πρώιμα για να διαγνώσουμε έγκαιρα την στεφανιαία νόσο.

Μέχρι σήμερα αυτό προσπαθούσαμε να το κάνουμε με την Δοκιμασία Κόπωσης, το γνωστό σε όλους μας Test Κόπωσης. Υποβάλλαμε δηλαδή τον εξεταζόμενο σε άσκηση, αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς και παρακολουθούσαμε το ηλεκτροκαρδιογράφημά του. Εάν αναπτυσσόταν ισχαιμία, υπήρχε δηλαδή κάποια στένωση σε κάποιο αγγείο της καρδιάς, τότε στο ηλεκτροκαρδιογράφημα του εξεταζόμενου θα παράγονταν ισχαιμικές αλλοιώσεις με τις οποίες ήμασταν σε θέση να διαγνώσουμε πρώιμα την Στεφανιαία Νόσο. Αυτό όμως που είδαμε με τον καιρό ήταν ότι η Δοκιμασία Κόπωσης ήταν χρήσιμη μόνο στο 67% περίπου των ασθενών. Υπήρχε δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, περίπου 30-35% με κρυφή ισχαιμία, που μπορούσε να έχει πρόβλημα και να μην φαίνεται στην Δοκιμασία Κόπωσης κι έτσι να χάνουμε τους ασθενείς αυτούς, παρότι τους είχαμε παρακολουθήσει στενά.

Η προσπάθειά μας να διαγνώσουμε γρηγορότερα και εγκυρότερα την Στεφανιαία Νόσο έφερε πλήθος προσπαθειών και μελετών στην επιφάνεια, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεθόδους, με στόχο την κατάδειξη πρωιμώτερων του ΗΚΓ αλλαγών που δημιουργεί η ισχαιμία. Έτσι αναπτύχθηκε το Σπινθηρογράφημα, η Μαγνητική Τομογραφία και τα τελευταία χρόνια η Δυναμική Υπερηχογραφία ή Stress Echo. Με την δυναμική υπερηχογραφία αντί για ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλαγές προσπαθούμε να εντοπίσουμε ελλείμματα κινητικότητας. Παρακολουθούμε δηλαδή την κίνηση των τοιχωμάτων της καρδιάς κατά την διάρκεια πρόκλησης ειδικού stress με αύξηση της συχνότητας, των παλμών δηλαδή της καρδιάς, σαν να κάναμε άσκηση δηλαδή.

Πώς γίνεται αυτό; Χορηγώντας μικρή ποσότητα ειδικού φαρμάκου, κάνουμε την καρδιά να λειτουργήσει πιο γρήγορα, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα μικρό stress στην καρδιά και να αυξηθούν οι ανάγκες της σε οξυγόνο, να απαιτείται δηλαδή περισσότερο αίμα για να αιματωθεί. Εάν υπάρχει στένωση σε κάποια αρτηρία και το αίμα δεν περνάει καλά από εκεί, τότε θα προκληθεί πρόβλημα στην κίνηση αυτού του τμήματος της καρδιάς, το οποίο θα το δούμε στο υπέρηχο, με αποτέλεσμα να διαγνώσουμε έγκαιρα την Στεφανιαία Νόσο, χωρίς να περιμένουμε ή να έχουμε την αμφιβολία αν θα αλλάξει ή όχι το ΗΚΓ του εξεταζόμενου. Έχει βρεθεί λοιπόν ότι με αυτή τη μέθοδο μπορούμε με ασφάλεια να διαγνώσουμε μέχρι και το 90% περίπου των αρρώστων με Στεφανιαία Νόσο.

Στα σημαντικά πλεονεκτήματα της μεθόδου περιλαμβάνεται επίσης η μη ανάγκη χορήγησης ραδιενεργών υλικών, όπως γίνεται με το σπινθηρογράφημα, η μη αναγκαιότητα τοποθέτησης σε κλειστό θάλαμο, όπως γίνεται με τον μαγνήτη (έχει βρεθεί ότι το 30% των ασθενών δεν μπορούν να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία λόγω κλειστοφοβικού αισθήματος), η ταχύτητα και το χαμηλό κόστος της μεθόδου.  Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι άλλες μέθοδοι εκτίμησης είναι λιγότερο χρήσιμες αφού και η δυναμική υπερηχογραφία έχει μειονεκτήματα όπως η δυσκολία εκτίμησης σε ορισμένους, κυρίως υπέρβαρους ασθενείς, αλλά και η υποκειμενική εκτίμηση των αποτελεσμάτων, αλλά ότι στο οπλοστάσιό μας υπάρχει πλέον άλλη μια δυνατή και αξιόπιστη μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης της Στεφανιαίας Νόσου. Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα καθορίσει ποια ακριβώς είναι η μέθοδος που σας ταιριάζει και πως θα επωφελειθείτε καλύτερα από αυτήν.

Άλλες εφαρμογές του σύγχρονου υπερήχου είναι το ιστικό Doppler, με το οποίο μελετάμε καλύτερα την κίνηση των ιστών, τα strain και strain rate, με τα οποία μελετάται η μυοκαρδιακή παραμόρφωση και η κίνηση του μυοκαρδίου, η ηχοκαρδιογραφία αντίθεσης με την οποία με τη χρήση σκιαγραφικών μπορούμε να απεικονίσουμε  καλύτερα το εσωτερικό των καρδιακών κοιλοτήτων και το διαοισοφάγειο υπερηχογράφημα, το οποίο με τη χρήση ενός σωλήνα που μοιάζει με το γαστροσκόπιο μας δίνει καθαρές εικόνες σε διάφορες παθήσεις μέσα από τον οισοφάγο όπου χρειάζεται η προσεκτικότερη εκτίμηση για την λήψη αποφάσεων που ενδέχεται ή όχι να οδηγήσουν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ όμως ότι τις νέες τεχνικές μπορούν να τις πραγματοποιήσουν μόνο εξειδικευμένοι καρδιολόγοι, που έχουν εκπαιδευτεί σε ειδικά κέντρα εξειδίκευσης.

Η τρέχουσα δεκαετία, χαριτολογώντας στον κόσμο των καρδιολόγων ονομάστηκε δεκαετία της απεικόνισης. Πλέον ένα νέο παράθυρο έχει ανοίξει στην πιο έγκαιρη και σύγχρονη διάγνωση και αντιμετώπιση των καρδιολογικών νόσων. Πολλά από αυτά που πετύχαμε σήμερα κάποτε αποτελούσαν όνειρα θερινής νυκτός. Είναι σίγουρο ότι το μέλλον επιφυλάσσεται λαμπρό. Ας ελπίσουμε ότι σε αυτήν τη νέα εποχή θα μπούμε και ηθικά θωρακισμένοι, αντιμετωπίζοντας τις νέες προκλήσεις με σύνεση και ισορροπία, ώστε όσοι ασκούμε το ιατρικό λειτούργημα να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι στον συνάνθρωπό μας.
 

STRESS ECHO
STRESS ECHO

Τελευταία πολύς λόγος γίνεται για τις λεγόμενες «Νέες Τεχνικές των Καρδιολογικών Υπερήχων». Όπως ίσως θα έχετε ακούσει πρόκειται για πολλά υποσχόμενες τεχνολογικές εξελίξεις απεικόνισης της καρδιάς με χρήση των υπερήχων, οι οποίες με την εφαρμογή τους φέρνουν αλλαγή του τρόπου σκέψης στην σύγχρονη διάγνωση και αντιμετώπιση των καρδιολογικών νόσων.

Η Στεφανιαία Νόσος προκαλείται από τις αθηρωματικές πλάκες που αναπτύσσονται και αποφράσσουν το αιματικό αρδευτικό δίκτυο της καρδιάς. Μέχρι σήμερα αυτό προσπαθούσαμε να το κάνουμε με την Δοκιμασία Κόπωσης, το γνωστό σε όλους μας Test Κόπωσης. Με τον καιρό όμως είδαμε ότι η Δοκιμασία Κόπωσης ήταν χρήσιμη μόνο στο 67% περίπου των ασθενών. Υπήρχε δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, περίπου 30-35% με κρυφή ισχαιμία, που μπορούσε να έχει πρόβλημα και να μην φαίνεται στην Δοκιμασία Κόπωσης. Η προσπάθειά μας να διαγνώσουμε γρηγορότερα και εγκυρότερα την Στεφανιαία Νόσο ανέδειξε πλήθος εναλλακτικών προσπαθειών και μελετών, με στόχο την κατάδειξη πρωιμώτερων του ΗΚΓ αλλαγών που δημιουργεί η ισχαιμία. Έτσι αναπτύχθηκε το Σπινθηρογράφημα, η Μαγνητική Τομογραφία και τα τελευταία χρόνια η Δυναμική Υπερηχογραφία ή Stress Echo.

Με την δυναμική υπερηχογραφία αντί για ΗΚΓφικές αλλαγές προσπαθούμε να εντοπίσουμε ελλείμματα κινητικότητας. Παρακολουθούμε δηλαδή την κίνηση των τοιχωμάτων της καρδιάς κατά την διάρκεια πρόκλησης ειδικού stress με αύξηση της συχνότητας της καρδιάς. Πώς γίνεται αυτό; Χορηγώντας μικρή ποσότητα ειδικού φαρμάκου, κάνουμε την καρδιά να λειτουργήσει πιο γρήγορα, σαν να κάναμε άσκηση δηλαδή, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα μικρό stress στην καρδιά και να αυξηθούν οι ανάγκες της σε οξυγόνο, να απαιτείται δηλαδή περισσότερο αίμα για να αιματωθεί. Εάν υπάρχει στένωση σε κάποια αρτηρία και το αίμα δεν περνάει καλά από εκεί, τότε θα προκληθεί πρόβλημα στην κίνηση αυτού του τμήματος της καρδιάς, το οποίο θα το δούμε στο υπέρηχο, με αποτέλεσμα να διαγνώσουμε έγκαιρα την Στεφανιαία Νόσο, χωρίς να περιμένουμε ή να έχουμε την αμφιβολία αν θα αλλάξει ή όχι το ΗΚΓ του εξεταζόμενου. Έχει βρεθεί λοιπόν ότι με αυτή τη μέθοδο μπορούμε με ασφάλεια να διαγνώσουμε μέχρι και το 90% περίπου της Στεφανιαίας Νόσου.

Στα σημαντικά πλεονεκτήματα της μεθόδου περιλαμβάνεται επίσης η μη ανάγκη χορήγησης ραδιενεργών υλικών, όπως γίνεται με το σπινθηρογράφημα, η μη αναγκαιότητα τοποθέτησης σε κλειστό θάλαμο, όπως γίνεται με τον μαγνήτη (έχει βρεθεί ότι το 30% των ασθενών δεν μπορούν να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία λόγω κλειστοφοβικού αισθήματος), η ταχύτητα και το χαμηλό κόστος της μεθόδου.  Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι άλλες μέθοδοι εκτίμησης είναι λιγότερο χρήσιμες, αλλά ότι στο οπλοστάσιό μας υπάρχει πλέον άλλη μια δυνατή και αξιόπιστη μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης της Στεφανιαίας Νόσου. Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα καθορίσει ποια ακριβώς είναι η μέθοδος που σας ταιριάζει και πώς θα επωφελειθείτε καλύτερα από αυτήν.
 

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ
ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ

Το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου είναι μια απεικονιστική τεχνική με την οποία ελέγχεται η αιμάτωση του καρδιακού μυός (μυοκαρδίου). Το σπινθηρογράφημα ανήκει στις λεγόμενες μη επεμβατικές διαγνωστικές τεχνικές. Τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται σε συνδυασμό με δοκιμασία κοπώσεως. Η δοκιμασία κοπώσεως γίνεται συνήθως σε κυλιόμενο τάπητα ή ποδήλατο. Σε ασθενείς που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να υποβληθούν σε σωματική άσκηση, η κόπωση γίνεται με φαρμακολογικούς παράγοντες όπως η διπυριδαμόλη, η αδενοσίνη και η δοβουταμίνη.

HOLTER ΡΥΘΜΟΥ 24h Η 48h
HOLTER ΡΥΘΜΟΥ 24h Η 48h

Αποτελεί βασική εξέταση στη διαγνωστική προσέγγιση αρρυθμιών και διαταραχών του ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς, δηλαδή του συστήματος εκείνου που δημιουργεί και μεταφέρει σε ολόκληρο το μυοκάρδιο το ερέθισμα προκειμένου η καρδιά να συστέλλεται και να λειτουργεί σωστά.

Το Holter Ρυθμού παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην διερεύνηση συμπτωματολογίας σχετιζόμενης με αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία, προλιποθυμικά, λιποθυμικά ή συγκοπικά επεισόδια. Με την ίδια εξέταση υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα ανίχνευσης σιωπηλής ισχαιμίας, δηλαδή ισχαιμίας του μυοκαρδίου που δεν γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή.

Η εξέταση είναι μη επεμβατική και εντελώς ανώδυνη και πραγματοποιείται με την τοποθέτηση λίγων αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων στο θώρακα του εξεταζόμενου και μιας μικρής, ελαφριάς, φορητής και πολύ διακριτικής συσκευής στo λαιμό ή ζώνη του. Αυτή μένει τοποθετημένη στη θέση της επί 24 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο εξεταζόμενος πραγματοποιεί κανονικά τις καθημερινές του δραστηριότητες. Εν συνεχεία, η συσκευή επιστρέφεται στο ιατρείο μας προκειμένου να περαστεί στον υπολογιστή και να αναλυθεί από τον ιατρό μας.

HOLTER ΠΙΕΣΕΩΣ 24h
HOLTER ΠΙΕΣΕΩΣ 24h

Το Holter πίεσης είναι ένα ειδικό μηχάνημα αυτόματης μέτρησης της αρτηριακής πίεσης που καταγράφει τις διακυμάνσεις της πίεσης σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Πρόκειται για μια μικρή φορητή συσκευή που λειτουργεί με μπαταρίες. Έχει το μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου, τη φοράει ο εξεταζόμενος γύρω από τη μέση του και φέρει μία περιχειρίδα (αεροθάλαμο) την οποία συνδέουμε στο βραχίονά του, όπως ένα κοινό πιεσόμετρο.

Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται κάθε 15 λεπτά την ημέρα και κάθε 30 λεπτά τη νύχτα, ενώ ο ίδιος έχει τη δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να κάνει επιπλέον μετρήσεις εφ’ όσον νιώσει κάποιο σύμπτωμα.

Η εξέταση είναι ανώδυνη και δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία. Ο εξεταζόμενος τη μεταφέρει μαζί του ολόκληρο το 24ωρο και καλείται να ακολουθήσει κανονικά το συνηθισμένο καθημερινό του πρόγραμμα. Αυτή η εξέταση κρίνεται συνήθως απαραίτητη για τη διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης και την αξιολόγηση της θεραπευτικής αγωγής. Η διαγνωστική αξία του Holter πίεσης είναι πολύ μεγάλη, καθώς η υπέρταση είναι ύπουλος εχθρός (δεν προκαλεί συμπτώματα) και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κύριους προδιαθεσικούς παράγοντες αγγειοπάθειας.

TEST ΚΟΠΩΣΕΩΣ
TEST ΚΟΠΩΣΕΩΣ

Η δοκιμασία κόπωσης ή test κόπωσης είναι μια σχετικά απλή, ανώδυνη και αναίμακτη διαγνωστική μέθοδος εκτέλεσης ελεγχόμενης σωματικής άσκησης υπό συνεχή ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση σε οθόνη τόσο κατά τη διάρκεια άσκησης όσο και μετά το τέλος αυτής. Βοηθά το γιατρό σας να εκτιμήσει τις επακόλουθες λειτουργικές διαταραχές της στένωσης του αυλού των στεφανιαίων αρτηριών.
Εξαιτίας των αυξημένων αναγκών σε οξυγόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης ενδεχομένως να εμφανιστούν ισχαιμικές αλλοιώσεις στο ηλεκτροκαρδιογράφημα και συμπτώματα που δεν είναι δυνατόν να παρατηρηθούν σε ορισμένους ασθενείς με στεφανιαία νόσο στην ηρεμία.

Η δοκιμασία κόπωσης χρησιμοποιείται:

1)    Για την ανίχνευση στεφανιαίας νόσου σε:
α.    άτομα με ύποπτα ενοχλήματα (προκάρδιο άλγος, αίσθημα παλμών, ζάλη, συγκοπή)
β.    ασυμπτωματικά άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, που ανήκουν σε ειδικά επαγγέλματα (πιλότοι, οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς κ.λπ.)
γ.    ασυμπτωματικά άτομα με δύο ή περισσότερους προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. καπνιστές με σακχαρώδη διαβήτη)
δ.    ασθενείς με υποτροπιάζουσες αρρυθμίες

2)    Για την εκτίμηση της πρόγνωσης και του θεραπευτικού αποτελέσματος σε ασθενείς:
α.    με χρόνια στεφανιαία νόσο που υποβάλλονται σε συντηρητική αγωγή
β.    που υπέστησαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
γ.    με ιστορικό αορτοστεφανιαίας παράκαμψης ή διαδερμικής στεφανιαίας αγγειοπλαστικής

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ STRESS ECHO
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ STRESS ECHO

Κατά την κλασική δοκιμασία κόπωσης παρακολουθείται η αντίδραση της καρδιάς, όταν ο εξεταζόμενος καταπονείται με την άσκηση σε κυλιόμενο διάδρομο. Ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων όμως που πρέπει να κάνουν τεστ κοπώσεως (περίπου 20-30 %) δεν μπορεί να υποβληθεί σε αυτή τη δοκιμασία. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, μπορείτε να υποβληθείτε σε τεστ κοπώσεως με φάρμακα, τα οποία προκαλούν τεχνητή κόπωση στην καρδιά. Oι φαρμακευτικές ουσίες που αυξάνουν το καρδιακό έργο είναι η δοβουταμίνη, η διπυριδαμόλη και η αδενοσίνη. H δοκιμασία κόπωσης με φάρμακα γίνεται συνήθως στο πλαίσιο της δυναμικής υπερηχοκαρδιογραφίας.

ΠΩΣ ΓINETAI: Γίνεται όπως το απλό υπερηχοκαρδιογράφημα, με τη διαφορά ότι συνδυάζεται με τεχνητή κόπωση της καρδιάς. Θα ξαπλώσετε στο ιατρικό κρεβάτι και ο γιατρός θα σας χορηγήσει ενδοφλέβια τη φαρμακευτική ουσία (η ουσία που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι η δοβουταμίνη) σε συγκεκριμένες δόσεις και σταδιακά. Mε τη βοήθεια των υπερήχων απεικονίζεται σε μία οθόνη η ανατομία της καρδιάς (μυοκάρδιο, βαλβίδες, ροή του αίματος κτλ.) και η εικόνα της σε κατάσταση κόπωσης και ηρεμίας. Oι εικόνες της καρδιάς σας καταγράφονται σε video και με ψηφιακό τρόπο συγκρίνονται σε όλα τα στάδια της εξέτασης.

TI MΠOPEI NA ΔIAΓNΩΣEI: H εξέταση αυτή χρησιμεύει για τη διάγνωση ισχαιμίας του μυοκαρδίου (κακή αιμάτωσή του). Είναι επίσης χρήσιμη σε ασθενείς που έχουν περάσει έμφραγμα του μυοκαρδίου και πρέπει να διαπιστωθεί αν έχουν βιώσιμο μυοκάρδιο, ώστε να υποβληθούν -αν χρειάζεται- σε αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) στεφανιαίας αρτηρίας ή σε bypass.

TA ΠΛEONEKTHMATA: Με τη φαρμακευτική κόπωση δεν κουράζεστε, δεν λαχανιάζετε και δεν ιδρώνετε στο διάδρομο ή στο ποδήλατο! Επίσης, γίνεται καλύτερη καταγραφή της εικόνας της καρδιάς, επειδή η κινήσεις του θώρακα είναι περιορισμένες.

EINAI AΞIOΠIΣTH: H μέθοδος της υπερηχογραφικής δοκιμασίας κόπωσης θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστη για την ανίχνευση της στεφανιαίας νόσου. H αξιοπιστία της μάλιστα αγγίζει το 90%, ενώ η αξιοπιστία του απλού τεστ κοπώσεως δεν ξεπερνά το 80%.ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο προαθλητικός έλεγχος έχει κύριο στόχο την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου στη διάρκεια σωματικής άσκησης, που έχει λάβει μεγάλη έκταση τα τελευταία χρόνια,  κυρίως εξ αιτίας της μεγάλης δημοσιότητας περιστατικών αιφνίδιου θανάτου στην άθληση.

Σκοπός, επίσης, του προαθλητικού ελέγχου είναι και η διάγνωση παθολογικών καταστάσεων που δεν αποκλείουν την πλήρη ή με περιορισμούς αθλητική δραστηριότητα, αλλά απαιτούν ειδικές προφυλάξεις και παρακολούθηση. Ο έλεγχος απευθύνεται σε αθλητές κάθε ηλικίας (ενήλικες, παιδιά, ηλικιωμένοι) εγγεγραμμένους σε γυμναστήρια και αθλητικούς συλλόγους, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κτλ.) με βασικό σκοπό την διασφάλιση των αθλητών, την κάλυψη της ευθύνης των ιδιοκτητών και των προεδρείων των συλλόγων  και την ομαλή λειτουργία των χώρων άθλησης.

O προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος δεν πρέπει να θεωρείται εξέταση ¨ρουτίνας¨. Απαιτείται προσεκτική λήψη ιστορικού (οικογενειακού και ατομικού), ηλεκτροκαρδιογράφημα και πλήρης κλινική εξέταση με υπερηχοκαρδιογράφημα. Όπου υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρδιακής νόσου, ο έλεγχος θα πρέπει να συμπληρώνεται με δοκιμασία κόπωσης και καταγραφή Holter. Το  υπερηχοκαρδιογράφημα συμβάλλει σημαντικά  στον προαθλητικό έλεγχο σε άτομα κάθε ηλικίας δίνοντας ακριβείς ανατομικές πληροφορίες και καλύπτει διαγνωστικά τις περισσότερες παθήσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν στα σπάνια αλλά τραγικά περιστατικά αιφνίδιου θανάτου στην άθληση.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η καρδιολογική εξέταση των αθλητών και των ατόμων κάθε ηλικίας που πρόκειται να αθληθούν είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, ειδικά αφού ενέχονται και νομικές ευθύνες, και σε καμία περίπτωση, βέβαια και με καμίαδικαιολογία δεν πρέπει να δίνονται πιστοποιητικά χωρίς εξέταση.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ... ΓΕΡΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ!
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ... ΓΕΡΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ!

1)    Η υγεία της καρδιάς µας, και όχι µόνο, εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο ζωής που επιλέγουμε. Μπορούμε να έχουμε γερή καρδιά, ακόμη και όταν τα γονίδιά µας δε µας ευνοούν.

2)    Φυσική δραστηριότητα – σωστή διατροφή – αποφυγή του καπνίσματος: το τρίπτυχο της προστασίας µας από τις καρδιοπάθειες, και όχι µόνο.

3)    Εντάσσουμε τη σωματική δραστηριότητα και την άσκηση στην καθημερινότητά µας. Ασκούμαστε µε τρόπους φυσικούς, απλούς και ευχάριστους. Περπατάμε όλο και µμεγαλύτερες αποστάσεις.

4)    Χορεύουμε συστηματικά ή µε κάθε ευκαιρία. Ο χορός δυναμώνει το σώμα, την καρδιά και την ψυχή!

5)    Δεν ακολουθούμε «δίαιτα», κάνουμε σωστή διατροφή, απολαμβάνοντας το φαγητό µας. Αποφεύγουμε τα πολύ λιπαρά, τα αμυλούχα, τη ζάχαρη και τα «light» προϊόντα, περιορίζουμε το αλάτι και το αλκοόλ. Προτιμάμε τη μεσογειακή διατροφή (ελαιόλαδο, ψωμί ολικής άλεσης, όσπρια, φυσικό γιαούρτι, γάλα, ψάρια, φρούτα, λίγο αλκοόλ κλπ.).

6)    Τρώγε τουλάχιστον 3 γεύματα την ημέρα (πρωινό ή δεκατιανό απαραιτήτως), αποφεύγοντας να τρώμε αργά το βράδυ. Δεν «τσιμπάμε» στα ενδιάμεσα.

7)    Η πολλή τηλεόραση παχαίνει! Πρόκειται για το «fast food» του πνεύματος που οδηγεί στην «παχυσαρκία του καναπέ».

8)    Όταν πρέπει να χάσουμε βάρος, δε βιαζόμαστε! Με τη γρήγορη απώλεια βάρους χάνουμε µυιική µάζα, εξαντλούμαστε και τελικά ξαναπαχαίνουµε. Ο καλός και επαρκής ύπνος βοηθάει και στην απώλεια βάρους.

9)    Κόβουμε οριστικά το κάπνισμα! Η επαναφορά της καλής φυσικής κατάστασης είναι το καλύτερο δώρο που µπορούµε να κάνουμε στον εαυτό µας.

10)    Κρατάμε ψηλά την ψυχή µας! Αγαπάμε, συγχωρούμε, βοηθάμε, γελάμε. Ελέγχουμε το θυμό µας και το άγχος µας. Αγωνιζόμαστε για το καλύτερο, αλλά και χαιρόμαστε και µε αυτά που έχουμε. Η απληστία βλάπτει σοβαρά την υγεία, τη δική µας και των άλλων!

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η «µάχη» για τη διατήρηση της καλής υγείας δίνεται καθημερινά. Για να ζήσουμε πολλά και όμορφα χρόνια δεν χρειάζεται μόνο να έχουμε φυσική και ισορροπημένη διατροφή, να προσέχουμε το βάρος μας, να µην καπνίζουμε, να κοιµόμαστε καλά και να κινούμαστε αρκετά αλλά να προσέξουμε εξίσου και την ψυχή μας. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η απληστία και η κοινωνική απομόνωση βλάπτουν σοβαρά την υγεία ενώ η καλή διάθεση, το γέλιο, ο χορός χαρίζουν χρόνια! Πρέπει να καταλάβουμε ότι  η υγεία του σώματος συμβαδίζει με αυτή της ψυχής... 
   

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ

Η καρδιακή προσβολή απειλεί άμεσα την ζωή. Οφείλεται σε σοβαρές αρρυθμίες πάνω σε έδαφος οξέος ή παλαιού εμφράγματος μυοκαρδίου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ισχυρό πόνο στο κέντρο του στήθους, που είναι πιεστικός και κρατά αρκετά λεπτά, δυσφορία και βάρος στο στήθος που μπορεί να αντανακλά στα χέρια, ώμους, σιαγόνα ή στομάχι. Επίσης έντονη εφίδρωση, ναυτία, εμετό, μεγάλη αδυναμία, ωχρότητα στο δέρμα και δυσκολία στην αναπνοή. Ο ασθενής καταβάλλεται από αγωνία και φόβο.

Αντιμετώπιση:

- Καλέστε επειγόντως το 166.

- Εάν δεν υπάρχει τηλέφωνο, μεταφέρετε επειγόντως τον ασθενή στο νοσοκομείο.

- Διατηρείστε τους αεραγωγούς ανοικτούς. Εάν σταματήσει να αναπνέει, εφαρμόστε την τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα. Εάν δεν έχει σφυγμό εφαρμόστε καρδιακές μαλάξεις.

- Τοποθετείστε τον ασθενή σε καθιστική ή ημικαθιστή θέση.

- Κρατήστε τον ασθενή ζεστό, σκεπάζοντάς τον με μια κουβέρτα ή παλτό.

- Μην δίνετε φαγητό ή ποτό.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΣΟΙ ΠΕΡΝΟΥΝ SINTROM
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΣΟΙ ΠΕΡΝΟΥΝ SINTROM

Το Sintrom λαμβάνεται πάντα ΜΙΑ φορά, την ίδια ώρα κάθε ημέρα, καλύτερα μακριά από τα γεύματα, το απόγευμα ή το βράδυ. Αν για οποιοδήποτε λόγο παραλείψετε μια δόση, πάρτε τη το συντομότερο δυνατό. Αν παραλείψετε παραπάνω δόσεις, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Η ρύθμιση γίνεται με μια εξέταση αίματος που λέγεται χρόνος προθρομβίνης ή INR. Κατά την έναρξη της θεραπείας το INR πρέπει να μετράται συχνά και κατόπιν σε αραιότερα διαστήματα ανάλογα με τα επίπεδα του INR. Ποτέ όμως δεν πρέπει να καθυστερείτε να κάνετε αυτή την εξέταση πάνω από ένα μήνα.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Μπορείτε να τρώτε απ΄ όλα, αποφεύγοντας όμως τις υπερβολές. Πρέπει να τρώτε σταθερή ποσότητα τροφίμων με βιταμίνη Κ κάθε μέρα ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να τα αποφεύγετε τελείως.

-    Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ είναι: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, παντζάρια, γογγύλια, σπανάκι, τριφύλλι, σπαράγγια, κουνουπίδι), κάστανα, καρότο, γλυκοπατάτες, αμύγδαλα, όσπρια (φασολάκια, αρακάς), χόρτα (αντίδια, βλήτα κ.α.), συκώτι βοδινού και χοιρινού, μαγιονέζα, σογιέλαιο, κρόκος αυγών.

-    Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται ή να περιορίζεται η κατανάλωση καφεινούχων αφεψημάτων όπως cola, καφές , ζεστή σοκολάτα & σοκολατούχο γάλα καθώς και αφεψήματα όπως το πράσινο τσάι, το σκόρδο και το Ginseng.

-    Η κατανάλωση περισσοτέρων από 3 αλκοολούχων ποτών (μπύρα, κρασί κτλ)  μπορεί να αυξήσει την δράση των κουμαρινών για αυτό πρέπει να πίνετε το λιγότερο δυνατόν και κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

-    Ο καπνός ανταγωνίζεται τη δράση των αντιπηκτικών φαρμάκων και συνεπώς δεν επιτρέπεται το κάπνισμα που έτσι ή αλλιώς προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Πολλά φάρμακα αυξάνουν ή μειώνουν τη δράση της βαρφαρίνης. Γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται ΜΟΝΟ αν είναι απολύτως απαραίτητα και ελέγχοντας συχνά το ΙΝR

Φάρμακα που ενισχύουν τη δράση του Sintrom
Aspirin, Avelox, Azuril, Angoron, Αναβολικά, Bactrimel, Biofenac, Ceclor, Controloc, Ciproxin, Egicalm, Epanutin, Fungoral, Flagyl, Fungostatin, Feldene, Inderal, Klaricid, Kentacef, Lorbef, Losec, Mandokef, Mefoxil, Mesulid, Movatec, Norocin, Pariet, Procef, Penrazol, Ponstan, Rulid, Septrin, Salospir, Ticlid, Ticlodone, Voltaren, Vibramicin, Zinadol, Zurcazol, Zinacef.

Φάρμακα που ελαττώνουν τη δράση του Sintrom
Ανοσοκατασταλτικά, Γλυκοκορτικοειδή, Οιστρογόνα, Αντιόξινα, Βαρβιτουρικά, Σπειρονολακτόνη, Rifadin, Βιταμίνες Κ, C (σε πολύ μεγάλες δόσεις), Tegretol

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι:

-  Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ τα αντιπηκτικά από το στόμα γιατί προκαλούν βλάβες στο έμβρυο.

-   Η βαρφαρίνη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες ή αιματώματα (μελανιές). Αν εμφανίσετε αιματώματα ή αιμορραγία, πρόκειται να κάνετε εξαγωγή δοντιού ή ενδοσκοπικό έλεγχο επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας ή επισκεφθείτε το εφημερεύον νοσοκομείο

 ΧΕΙΜΩΝΑΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ
ΧΕΙΜΩΝΑΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ

Οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις αγγειακές αντιστάσεις και την αρτηριακή πίεση ενώ συγχρόνως προάγουν τον σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών. Επιπλέον, το ψύχος προκαλεί διαταραχές στους αιμοστατικούς μηχανισμούς ευνοώντας την δημιουργία θρόμβων. Φαίνεται, όμως, ότι το κρύο δεν είναι ο μοναδικός μηχανισμός αύξησης των δυσμενών καρδιαγγειακών συμβάντων, γιατί οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη κατά την περίοδο των εορτών. Συμβουλές για όλους, αλλά ιδίως για τα άτομα με γνωστή καρδιοπάθεια:

1.    Αποφυγή κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε λιπαρά και αλάτι

2.    Αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων τροφών

3.    Αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και παράνομων ουσιών

4.    Αποφυγή καπνίσματος και χώρων όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση καπνού, το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου βλαπτικό

5.    Αποφυγή του θυμού και του έντονου συναισθηματικού στρες με την συναναστροφή αγαπημένων φίλων και συγγενών

6.    Αποφυγή της έντονης σωματικής κόπωσης και της παρατεταμένης αϋπνίας

7.    Αποφυγή της κυκλοφορίας και της σωματικής καταπόνησης κατά την διάρκεια του έντονου ψύχους

8.    Μη διακοπή της καθημερινής φαρμακευτικής αγωγής

9.    Φροντίδα για την κατοχή επαρκών ποσοτήτων φαρμάκων για την κάλυψη της περιόδου των αργιών, όπου υπάρχει δυσκολία πρόσβασης σε γιατρούς και φαρμακεία

10.    Αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας σε περίπτωσης εμφάνισης κάποιου συμπτώματος, όπως δύσπνοιας, πόνου στο στήθους, καταβολής, έντονης κόπωσης, ζάλης ή τάσης για λιποθυμία

11.    Τέλος, είναι απαραίτητο τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα με γνωστή καρδιοπάθεια να κάνουν τον ετήσιο εμβόλιό τους μόλις αυτό είναι διαθέσιμο.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ

Είναι λογικό να αισθάνεστε ανήσυχοι και αβέβαιοι για την επαναφορά στις σεξουαλικές επαφές μετά από ένα έμφραγμα μυοκαρδίου, ένα χειρουργείο καρδιάς ή μετά από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο. Εάν φοβάστε ότι μια σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο καρδιακό επεισόδιο θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό είναι αρκετά σπάνιο. Η σεξουαλική δραστηριότητα δεν είναι τόσο απαιτητική για την καρδιά σας όσο ίσως νομίζετε. Στην πραγματικότητα, εάν μπορείτε με ευκολία να ανεβείτε σκαλοπάτια 2 ορόφων ή να περπατήσετε γρήγορα, η καρδιά σας μπορεί να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες μιας σεξουαλικής δραστηριότητας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως επανέρχονται στις σεξουαλικές επαφές μέσα σε 2-3 εβδομάδες από την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Κάποια φάρμακα ενδεχομένως όμως να περιορίζουν τη σεξουαλική σας ικανότητα. Ορισμένοι άνδρες μπορεί να διαπιστώσουν ότι κάποια φάρμακα μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την απόκτηση ή διατήρηση της στύσης τους. Μιλήστε με τον καρδιολόγο σας για τα ερωτήματα και τις ανησυχίες που σας απασχολούν. Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να έχετε οπωσδήποτε το συντομότερο σεξουαλική επαφή για να δείξετε την αγάπη σας στο σύντροφό σας. Μια αγκαλιά, ένα χάδι, ένα άγγιγμα μπορεί επίσης να δείξει την αγάπη και την αφοσίωσή σας. Βεβαιώστε από πριν την κατάλληλη στιγμή της σεξουαλικής επαφής.

Διαλέξτε ώρες που είστε και οι 2 ξεκούραστοι και δε θα σας διακόψουν. Αφιερώστε επίσης αρκετό χρόνο. Με αυτό τον τρόπο, αν έχετε βραδεία σεξουαλική αντίδραση, μπορείτε να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό σας.


ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

1.    ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ
-    Στην περίπτωση που έχετε αυξημένο σωματικό βάρος φροντίστε να το φέρετε στα φυσιολογικά πλαίσια
-    Εάν το βάρος σας είναι στα φυσιολογικά όρια, τότε φροντίστε να αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα και να υιοθετήσετε μία υγιεινή διατροφή στα πλαίσια του Μεσογειακού μοντέλου


2.    ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΣΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
-    Ασκηθείτε γύρω το λιγότερο 30 λεπτά τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας
-    Συνδυάστε τις καθημερινές δουλειές με μέτριας – έντασης δραστηριότητες όπως το περπάτημα για να πετύχετε τον στόχο σας

3.    ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΛΑΝΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
-    Μειώστε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά και αυξήστε τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα.
-    Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
-    Αυξήστε τη κατανάλωση των  ολικής άλεσης δημητριακών και των οσπρίων.
-    Επιλέξτε χαμηλού λίπους γαλακτοκομικά .
-    Επιλέξτε κρέατα χαμηλού λίπους.

4.    ΜΕΙΩΤΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ
-    Επιλέξτε τρόφιμα που είναι χαμηλά σε αλάτι ή περιέχουν σε άλλη μορφή νάτριο.
-    Χρησιμοποιείστε μπαχαρικά, σκόρδο και κρεμμύδια για να προσθέστε γεύση.

5.    ΠΙΝΕΤΕ ΑΛΚΟΟΛ ΜΕ ΜΕΤΡΟ
-    1 ποτό για τις γυναίκες την ημέρα και 1-2 για τους άντρες.
-    Μην ξεχνάτε ότι δίνει θερμίδες.
-    Το αλκοόλ δεν είναι καλός συνδυασμός με τα φάρμακα για το συκώτι, οπότε προσοχή.

6.    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΤΥΠΙΚΟΙ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΑΣ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
•    2-3 μερίδες γαλακτοκομικών κατά προτίμηση χαμηλών σε λιπαρά (γάλα 1,5 %).
•    2-4 μερίδες φρούτων και άφθονη χρήση λαχανικών ημερησίως.
•    Συχνή κατανάλωση οσπρίων και δημητριακών, ιδίως από αναποφλοίωτα προϊόντα .
•    Χρήση ελαιόλαδου αντί για σπορέλαια.
•    Ψάρι 1-3 φορές εβδομαδιαίως.
•    Κόκκινο κρέας μια φορά εβδομαδιαίως .
•    Λευκό κρέας 1-2 / εβδομάδα.

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ
•    Επιλέγουμε καλές πηγές λίπους όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, οι ξηροί καρποί, το ταχίνι, το αβοκάντο.
•    Προσέχουμε όμως την ποσότητα. Μπορούμε να σκεφτούμε 1 κουτ σούπας λάδι για την κάθε μερίδα φαγητού και την προσθέτουμε στο τέλος.
•    Αποφεύγουμε κορεσμένα και τρανς λιπαρά όπως οι κρέμες γάλακτος, το λαρδί, τα πολλές φορές τηγανισμένα λάδια, τα έτοιμα μπισκότα και κρακεράκια, οι σφολιάτες. Τα τρανς λιπαρά έχουν αποδειχθεί πιο επικίνδυνα και από τα κορεσμένα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ
•    Επιλέξτε φρέσκα πουλερικά, ψάρια και κρέατα.
•    Περιορίστε τα καπνιστά, κατεργασμένα ή παστωμένα τρόφιμα όπως τα παστά, τα αλλαντικά, και τις ελιές.
•    Αγοράστε φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά. Τα κατεψυγμένα φρέσκα λαχανικά που δεν έχουν υποστεί άλλη επεξεργασία δεν περιέχουν πρόσθετο αλάτι.
•    Δώστε γεύση με μπαχαρικά, βότανα και λεμόνι.
•    Περιορίστε τα έτοιμα γεύματα ή τα delivery, τις έτοιμες σούπες, τα διάφορα dressing πχ κέτσαπ, μουστάρδες,  σάλτσα σόγιας.
•    Περιορίστε τα αλμυρά σνακ όπως τα πατάκια, το ποπ-κορν, τους ξηρούς καρπούς και τα κρακεράκια.
•    Προσέξτε με τα ενισχυτικά γεύσης όπως τα αλάτια κρεμμυδιού, σκόρδου και το γλουταμινικό μονονάτριο.
•    Περιορίστε τα κανονικά και επεξεργασμένα τυριά εκτός από το ανθότυρο και τα ανάλατα τυριά.
•    Αποφύγετε το αλατισμένο βούτυρο ή μαργαρίνη.
•    Περιορίστε τα κονσερβοποιημένα λαχανικά και τους χυμούς λαχανικών, τα τουρσιά λαχανικών και άλλα παρασκευάσματα που χρησιμοποιούν άλμη ή κατεψυγμένα λαχανικά σε σάλτσα.
•    Προσέξτε τα αλατισμένα ψωμιά ή φραντζολάκια, έτοιμα δημητριακά, βάφλες, μάφινς, μπισκότα με αλάτι, μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι που φουσκώνει από μόνο του, μείγματα στιγμής και φρυγανιές αλατισμένες.
•    Ξεπλύνετε τις κονσέρβες.
•    Ξαρμυρίστε τις ελιές και την φέτα.
•    Επιλέξτε τρόφιμα χαμηλά ή ελεύθερα από νάτριο.
•    Αν βρίσκεστε σε εστιατόριο, ζητείστε να μην προσθέσουν αλάτι.

Στα έτοιμα τρόφιμα μπορούμε να ελέγξουμε και τις ετικέτες τους, οπότε:
•    Τρόφιμο υψηλό σε νάτριο ή αλάτι: Όταν στα 100γρ τροφίμου περιέχεται περισσότερο από 0,6γρ νατρίου ή 1,5γρ αλατιού αντίστοιχα.
•    Τρόφιμο χαμηλό σε νάτριο ή αλάτι: Όταν στα 100γρ τροφίμου περιέχεται 0,1γρ νατρίου ή 0,3γρ αλατιού αντίστοιχα (ή και λιγότερο).
•    Πολύ χαμηλό σε νάτριο ή αλάτι: Όταν στα 100γρ ή 100ml το τρόφιμο δεν περιέχει περισσότερο από 0,04γρ νατρίου ή ισοδύναμη ποσότητα αλατιού. Όσον αφορά τα εμφιαλωμένα νερά, η νομοθεσία είναι λίγο διαφορετική, και ο ορισμός πολύ χαμηλό σε νάτριο νερό αναφέρεται σε νερό που περιέχει όχι πάνω από 0,7mg νατρίου στα 100ml.
•    Ελεύθερο σε νάτριο ή αλάτι: Όταν στα 100γρ τροφίμου ή αλατιού δεν περιέχεται πάνω από 0,005γρ (5mg) νατρίου ή ισοδύναμη ποσότητα αλατιού. Για τα εμφιαλωμένα νερά, ισχύει όταν η περιεκτικότητα σε νάτριο δεν είναι πάνω από 0,1mg νατρίου στα 100ml.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
•    Στην περίπτωση διουρητικών όπως το Lasix πρέπει να αυξήστε την κατανάλωση του καλίου. Υπάρχουν όμως συνδυασμοί διουρητικών οι οποίοι μπορεί να το αυξήσουν οπότε προσοχή στα συμπληρώματα καλίου. Να αποφεύγονται.
•    Φαρμάκα, όπως οι Αναστολείς του Μετατρεπτικού Ενζύμου της Αγγειοτενσίνης (ACE inhibitors), οι Αναστολείς υποδοχέων της Αγγειοτενσίνης (ARBs), μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του καλίου στο αίμα σας, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση υποκατάστατων του αλατιού τα οποία περιέχουν κάλιο ή σε συμπληρώματα που περιέχουν κάλιο. Πρέπει να αποφεύγονται.
•    Το γκρέιπ – φρούτ επίσης μπορεί να επηρεάσει την δράση φαρμάκων για την πίεση ή τις στατίνες οπότε να πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΟΤΑΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ SINTROM (ΚΟΥΜΑΡΙΝΙΚΑ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ)
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΟΤΑΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ SINTROM (ΚΟΥΜΑΡΙΝΙΚΑ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ)

Θα πρέπει να αποφεύγετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ. Μερικά από αυτά είναι : Συκώτι βοδινού και χοιρινού, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (αντίδια, βλίτα, σπανάκι, μαρούλι), τριφύλλι, σπαράγγια, μπρόκολο ,κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, παντζάρια, γογγύλια, λάχανο, κρόκος αυγών, γάλα και γιαούρτι, μέλι, φασολάκια, μπάμιες, κολοκυθάκια, ντομάτες, μαϊντανός, κάρδαμο, σόγια και παράγωγα αυτής (π.χ, σογιέλαιο), χυμοί των προαναφερθέντων λαχανικών , αλκοόλ , αναψυκτικά τύπου cola , καφές , πράσινο τσάι.

Σαλάτες και φαγητά με λαχανικά που μπορείτε να καταναλώνετε: Επειδή η βιταμίνη Κ βρίσκεται κυρίως σε φυτικά προϊόντα, προκειμένου να εμπλουτίσετε το διαιτολόγιό σας με λαχανικά, μπορείτε να επιλέξετε από τα παρακάτω τρόφιμα για να δημιουργήσετε τις σαλάτες σας και άλλα πιάτα :  Αγγούρι, καρότα (βραστά ή ωμά), ψητές πιπεριές (πράσινες και Φλωρίνης), ψητές μελιτζάνες, ψητά μανιτάρια, καλαμπόκι.
ηφβσ δφδφγ
ηφβσ δφδφγ

vfdxfvxcvf

1
2
3
4
5
6
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • Ιωάννου Φωκά 40, Αθήνα Τ.Κ. 11142
  • Ιατρική Εστία (3ος όροφος)
  • Τηλέφωνο: 211010 2558 - 2110136676
  • Email: info@cardioprolipsis.gr
  • Ώρες ιατρείου: 9:00π.μ. -9:00μ.μ.